Daltononderwijs staat voor een brede vorming (zowel cognitief, cultureel, sportief als sociaal-emotioneel) die bijdraagt aan een sterke persoonsontwikkeling. Het is adaptief onderwijs dat leerlingen past en uitnodigt om op basis van (zelf)vertrouwen uitdagingen aan te gaan om zich verder te ontwikkelen. Het kritisch onderzoekend benaderen van moderne ontwikkelingen en inzichten is op een daltonschool vanzelfsprekend. Daarmee gaat het daltononderwijs voortdurend met zijn tijd mee, zonder de doelmatigheid van onderwijs en de inbreng van een ondernemende leerling uit het oog te verliezen. Ons pedagogisch-didactisch handelen en organisatorisch handelen gaat uit van de vijf kernwaarden van dalton:
- Zelfstandigheid
Weet hebben van jouw eigenheid en vertrouwen op jezelf is de basis voor zelfstandig werken, zelfstandig leren en zelfstandig leven. We geven dit kinderen mee zodat ze in staat zijn om onafhankelijk hun verantwoordelijkheid te durven en te kunnen nemen om zo een bijdrage te leveren aan de wereld waarin zij lerend leven.
- Samenwerken
Als individu zijn we onderdeel van de samenleving. Dit woord zegt alles; in de wereld leven we samen en zijn we op elkaar aangewezen. Om zelf hierin volledig te kunnen deelnemen is het van belang dat je als kind leert om samen te werken en samen te leren. Het is van belang om te ontdekken dat door het verbinden van jouw talenten met die van de ander de samenleving versterkt wordt. Zo is er een positieve leef- en leerplek voor ieder die daar onderdeel van is.
- Vrijheid en verantwoordelijkheid
Vrijheid is essentieel voor de ontplooiing van de persoonlijkheid van een mens. Vrijheid betekent, binnen ons onderwijs, eigen keuzes mogen maken en daar verantwoordelijkheid in krijgen en nemen. Op deze manier is er ruimte voor ieder individu om recht te doen aan eigenheid, eigen interesses, eigen behoeften en eigen doelen. Verantwoordelijkheid geven, krijgen en nemen leidt automatisch tot gebondenheid. Je bent in het leren en leven namelijk niet alleen verantwoordelijk voor jezelf maar ook voor de ander en het grotere geheel. Daarom is het maken van gezamenlijke afspraken en het aanbrengen van kaders van belang om recht te doen aan autonomie, competenties en de verbondenheid van leerlingen. - Effectiviteit Een krachtige leef- en leeromgeving waar de doelen voor iedereen helder zijn, biedt de mogelijkheid om optimaal gebruik te maken van tijd, middelen, mensen en ruimte.
- Reflectie
Alleen wanneer je lef en moed hebt om oprecht in de spiegel te kijken bied je jezelf de kans om te ontwikkelen. Dit vraagt om een gevoel van veiligheid en vertrouwen op jezelf en op de omgeving. Het is van belang dat je weet hebt van je talenten zodat je van daaruit verder kan ontwikkelen in dat wat aandacht en groei vraagt. Zo ontstaat autonomie en is er ruimte om eigenaar van je eigen leef- en leerproces te worden.
De basisvaardigheden zijn taal (lezen en schrijven) en rekenen.
Kunnen lezen en rekenen bepaalt in sterke mate het succes op school en in de latere loopbaan. Een juiste focus op deze vaardigheden vergroot ieders kansen.
- Taal
Omdat een goede beheersing van de taal in grote mate je verdere loopbaan bepaald, hebben alle domeinen (lezen, schrijven, mondelinge taal, woordenschat en meertaligheid) en daarnaast ook spelling een duidelijke focus op De Finneblom. Door middel van het volgen van de leerlijnen, zorgen wij ervoor dat het complete basisprogramma aan bod komt. Hierbij wordt ook naar de individuele leerling gekeken, zodat iedere leerling krijgt wat hij of zij nodig heeft. Wij vergroten de betrokkenheid van het taalonderwijs door de verschillende domeinen te koppelen, waar kan, aan thema's die op dat moment aan bod komen in de klassen. Dit doen wij onder andere door aan te sluiten bij de units van IPC, maar ook door mee te doen aan bijvoorbeeld de Kinderboekenweek. Op leesgebied vinden wij het belangrijk om aandacht te besteden aan leesmotivatie en leesplezier. Als je met motivatie en/of plezier leest maak je onbewust sprongen in je taalontwikkeling. Hiervoor maken wij gebruik van De Bieb Op School en praten de leerlingen met elkaar over de boeken die zij lezen. De leerlingen worden door de leerkrachten gestimuleerd hun eigen ontwikkelingen te volgen met onder andere kindgesprekken en hun eigen portfolio. Dit maakt de leerlingen eigenaar van hun eigen leren en vergroot hun motivatie om te groeien en te bloeien. Dit schooljaar zal het implementeren van de nieuwe methode Staal voor taal en spelling op het programma staan.
- Rekenen
Onze visie op het rekenonderwijs is dat elk kind kan rekenen. Hiervoor creëren wij een stevige basis vanuit de leerlijnen en met behulp van automatiseren en rekenspellen. Elk kind krijgt meerdere oplossingsmanieren aangeboden en kiest wat het beste bij hem of haar past. Wij rekenen waar mogelijk op niveau van de leerling en bieden extra uitdaging aan voor de kinderen die dit nodig hebben. Ons doel is dat aan het eind van de basisschool leerlingen minimaal uitstromen op 1f niveau en streven wij naar een 2f niveau. Wij beginnen het schooljaar met de implementatie van de nieuwe rekenmethode Wereld in Getallen versie 5. Het afgelopen schooljaar zijn wij als team met de keuze van een nieuwe methode bezig geweest. Deze methode past het beste bij onze school, leerlingen en onze visie. Vanaf groep 1 worden er rekenactiviteiten gedaan. Groep 3 t/m 5 rekenen op papier en groep 6, 7 en 8 rekenen online. Er is bewust voor deze verdeling gekozen: voor jongere leerlingen is het fijner om op papier te werken, zodat ze nieuwe bewerkingen en de basis van het rekenen goed onder de knie krijgen. Het komende jaar zal rekenen regelmatig op de planning staan voor het team, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat de nieuwe methode goed wordt geïmplementeerd op onze school. Naast de rekenlessen vinden wij het ook belangrijk dat leerlingen spelenderwijs in aanraking komen met rekenen. Zo doet De Finneblom mee met de Grote Rekendag en hebben wij een rekenspellen en materialenkast waar gebruik van wordt gemaakt tijdens de lessen en circuits.
Handelsgericht werken is een systematische manier van werken, waarbij het aanbod afgestemd is op de onderwijsbehoeften en de basisbehoeften van de leerlingen. Het is een werkwijze waarbij onderwijsprofessionals (leerkrachten, intern begeleiders en directeuren) en deskundigen in en om de school handelen volgens zeven – samenhangende – uitgangspunten:
- Doelgericht werken
- Wisselwerking en afstemming.
- Onderwijsbehoeften staan centraal
- Leerkrachten maken het verschil, ouders doen er evenzeer toe.
- Positieve aspecten van leerlingen, leerkrachten en ouders zijn van groot belang.
- Betrokkenen werken constructief samen.
- De werkwijze is systematisch en transparant.
Wij willen leerlingen opleiden tot wereldwijze, kritische denkers die door samenwerking (kernwaarde van dalton) de wereld gaan versterken. Dit doen wij middels International Primary Curriculum (IPC). Dit is een programma voor de zaakvakken (aardrijkskunde, natuur, techniek en geschiedenis) en de creatieve vakken (handvaardigheid en tekenen), waarbij effectief leren centraal staat.
Daarnaast is De Finneblom een Kanjerschool. Een goed pedagogisch klimaat is voor goed onderwijs de basis. Wij willen nadrukkelijk aandacht schenken aan het omgaan met elkaar. De Kanjertraining vormt voor ons een leidraad om pedagogisch beleid te maken. De training bestaat uit lessen met bijbehorende oefeningen om de sfeer in de klas goed te houden (preventief) of te verbeteren (curatief).