Fotoboek 7/8

Ga naar fotoboek

Leerkracht 7&8

Meester Anne-Jan (ma t/m vr)

a.bruinsma@opo-furore.nl

 

Gym groep 7/8

Maandagmiddag gymnastiek (spel)

Vrijdagmorgen gymnastiek (toestellen)

Groep 7&8

Welkom op de pagina van groep 7&8

Metriekstelsel!?! Dat springen!!

Meester Sipke heeft twee geweldige lessen gemaakt die gaan over inhoud. Liters en DM3's en wat die dingen nou wel niet allemaal met elkaar te maken hebben. Hoeveel DAM3 is 150 Liter en andersom? Met een hinkelblok en duidelijke instructies gaan de kinderen met sprongen vooruit!

Ik (w)eet het beter!

De AH biedt het onderwijs veel mogelijkheden om de leerlingen kennis te laten maken met gezonde voeding. Soms een klassenlunch, soms proefjes. Deze keer hadden we proefjes, drie in totaal waarbij je onder andere kon onderzoeken in welke drank het meest vitamine C zit.. Leuke kliederboel en voor iedereen die er niet bij was: In sinaasappelsap zit meer vitamine C dan in Appelsap.

 

Hey! Pannenkoek

Tsjah... als een begrijpend lezen les over "nationale pannenkoekendag" gaat.... dan moet je natuurlijk wel pannenkoeken bakken met de hele klas! Meel, eieren, olie, melk, stroop - je zou het spectakel kunnen koppelen en aan allerlei reken-doelen zoals kosten berekening en het metriek stelsel voor gewichten en milliliters... maar pannenkoeken zijn ook gewoon heel erg lekker! 

Het voortgezet onderwijs

Nu begint het toch snel dichterbij te komen, dat VO! De VHS, BHS, het Drachtster, Liudger, Gomaris, Nordwin en zo is het lijstje nog niet compleet... wat een enorm moeilijke keus! Gelukkig sturen de verschillende scholen veel informatiemails, uitnodigen voor doe-dagen, open-dagen en ouders-avonden.. die wij weer doorsturen naar de ouders. Eigenlijk is dat ook de beste manier om een school te ervaren, er heen gaan! Met de nieuwe ronde CITO toetsen voor de deur is het natuurlijk een spannend moment maar hopelijk ook een moment van trots, trots op de ontwikkeling die iedereen heeft doormaakt. Qua leren maar ook zeker als persoon. 

Wat de uitslagen zullen worden kan ik nog niet voorspellen, wat ik wel kan, is nu al trots zijn op de klas - iedereen heeft keihard geknokt. Volgens bovenstaande "inspirational quote" van Conan O'Brien maken we kans op geweldige dingen!

Eerste hulp bij ongelukken!

Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten en daarom is het fijn als je enige EHBO-skills hebt. Tijd voor een EHBO les! Na een uitleg over brandwonden, bloedingen en andere kwetsuren hebben we geoefend met reanimeren, verbanden aanleggen, luisteren met een stethoscoop, mitella's omdoen. Nadat iedereen minimaal tien keer in de stabiele zijligging is gerold, kunnen we wel zeggen dat we enorm veel geleerd hebben van de EHBO les!

Wat natuurlijk helemaal geweldig is, is dat twee van onze eigen ouders dit mogelijk hebben gemaakt! Sara en Marieke hebben naast het verzamelen van materialen en het voorbereiden van de les, bijgedragen aan een hele gezellige dag! Nu maar hopen dat we het niet hoeven te gebruiken! Dames, bedankt namens de hele klas! 

Het verhaal van het 'zeer aantrekkelijke' schaap...

Er was eens een schaap, een 'zeer aantrekkelijk' schaap! Dit heerlijke dier was dol op thee... zo dol dat bij alles wat maar kon, thee moest worden gebruikt! Schoenenpoetsen? Theezakje! Waterbed? Theebed! Oogdruppels? Theedruppels! En door dit ongelofelijk mooie beest is "werkwoordspelling" voor alle kinderen in groep 7/8 een pretje! Wie zegt dat werkwoordspelling niet fijn is?!

Voor ouders die hier meer over willen leren: zie de plaatjes hieronder - jullie kinderen kunnen het uitleggen!

 

Sinterklaasfeest

Wat was het weer een prachtfeest! Dit begint natuurlijk al met het lootjes trekken, de voorbereiding op de grote dag, 5 december! We mochten zelfs bij Bakkerij Baarsma onze eigen speculaaspoppen bakken! Dit was zeer zeker een hoogtepunt in de decembermaand!

Op 5 december kregen we eerst een flinke schrik! Sinterklaas was er niet. De Pieten vertelden ons dat hij buikpijn had van een verkeerd klaargemaakte taart. Gelukkig kwam de ambulance hem toch nog afleveren, net op tijd voor het feest. Wij hebben we met de hele groep geweldig genoten van de heerlijke pepernoten, het mooie klasse cadeau (slackline), mooie surprises natuurlijk ook van de grappige gedichten, al waren sommige wel een beetje slijmerig.... 

 

Tijd voor proefjes!

Leren door te doen... iets wat je nooit genoeg doet. Daarom hebben we samen met de klas een schema gemaakt, proefjesboek gekocht en doen we iedere woensdag een proefje. Een tweetal bereidt een proefje voor en legt uit wat we zien. Van zandlopers van zeepsop tot een lavalamp van water olie en zout! Dolle pret en bovendien ERG leerzaam!

 

Bos onderhoud

22 september hebben wij een hele dag staats bosbeheer bos mogen helpen. De dag begon met een excursie waarbij we heerlijke kruiden hebben geproefd, koeienkak hebben geroken en gevoeld (bah!) en heel veel geleerd hebben over kikkers, duizend- en miljoenpoten en allerlei andere dieren. Hierna werd de groep in tweeën gedeeld en opdrachten gemaakt of bomen gerooid.

We hebben een heleboel bomen gerooid uit een heide gebied.Gewapend met (pistool-)zagen en grote takkenscharenzijn we onder leiding van een boswachter naar het gebied gelopen, flink zweten want het was geen klein klusje! De bomen die we uit de heide hebben gezaagd, kwamen op een wal te liggen zodat het boomgebied en de heide mooi van elkaar gescheiden bleven. De opdrachten die de andere helft maakte, varieerden enorm. Van diertjes zoeken, tot het onderzoeken van strooisel uit het naaldbos. Gewapend met potjes, grondboren, naamzoekkaarten en natuurlijk een groep enthousiaste kinderen hebben we veel geleerd!

 

Ballonnen feest!

Stel: er is een Opa met een fles helium, een ouder met een doos vol ballonnen en ook nog eens een groep kinderen die vanalles moet leren over windrichtingen, atmosferen, aardrijkskunde en drijven of zinken. Dan is de link met een geweldig project snel gelegd!

The Sky is the limit!

Denksport

Om onze lui geworden hersenen een extra prikkel te geven wilden de kinderen een dam-/schaaktoernooi beginnen. Tijdens de eerste halfuurtjes van de dag worden de matches gespeeld. Het schema is gemaakt door Thijs, die de leerlingen herinnert aan de te spelen wedstrijden. 

Eerst is het weer even puzzelen, wat waren de regels ook alweer en natuurlijk vooruit denken! Het tournooi is in volle gang, de winnaars zullen aan jullie bekend worden gemaakt zodra alle rondes gespeeld zijn!

 

Aan de gezichten kunt u zien dat het voor de lol is, maar als je je potjes speelt toch echt wel een serieuze zaak is! Moge de beste winnen!

 

 

Handen omhoog!

Afgelopen woensdag hebben we een heerlijk watergevecht gehouden met de hele school! Een speciekuip, wasmanden, de watertafel en emmers vol water en de tuinslang om alles bij te vullen. Dit, in combinatie met een horde leerlingen gewapend met super-soakers, is de formule voor een geweldig watergevecht! 

Kleuters werden geholpen met het hervullen van hun waterpistolen, al wist je dat je zodra je 'm teruggaf, de volle laag kreeg. De juffen en meester kregen deze vriendelijke behandeling helaas niet - vandaag lopen we doof door het water in onze oren, nogsteeds te grijnzen want er zijn gelukkig geen leerkrachten gesneuveld. We kijken met ons allen terug op een heerlijke middag waterpret. Het was toch te warm om te werken ;-)

Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Inmiddels is het al week twee van het gloed nieuwe schooljaar, 2016-2017! Voor de kinderen (en hun meester) is het altijd weer wennen om vroeg op te mogen, al voelt het soms als moeten. Gelukkig staan er, nu al, heel erg veel leuke uitdagingen en activiteiten in de planning. 

We beginnen de eerste weken altijd met groepsvormende activiteiten, dit kunnen spelletjes zijn, samenwerkingsopdrachten en natuurlijk een verdeling van de taakjes. Wie is de magazijnbaas, wie moet je aan zijn of haar mouw trekken voor een kopie. Allemaal zaken waarmee we routines op willen bouwen zodat het reilen en zeilen in de klas weer helemaal duidelijk is voor iedereen. 

Het jaar begon al direct goed, twee nieuwe toppers in de klas. De beiden heren komen in groep 7 en kunnen dus direct genieten en werken op hun eigen, gloednieuwe tablets! We werken vanaf dit schooljaar voor rekenen, taal en spelling met Snappet. Deze nieuwigheid zorgt in ieder geval de eerste weken voor een ongekend enthousiasme; "wanneer gaan we weer werken meester?" Hopelijk blijft dit het hele jaar zo door gaan!

Op deze pagina zullen regelmatig berichtjes van ons verschijnen en kunt u onze belevenissen volgen! Veel plezier!

 

Say what?!

Duo Lingo gebruiken wij ter ondersteuning van onze Engels methode "Take it Easy". Met Duo Lingo kunnen de leerlingen een enorme voorraad aan levels en punten halen door hun Engels te verbeteren. Het begint simpel maar hoe verder je komt, hoe ingewikkelder het wordt! Er zijn opdrachten waarbij je de goede foto aan moet klikken, moet luisteren naar gesproken zinnen, woorden moet typen en zelfs waar je zinnen in moet spreken! 

Om de leerlingen huiswerk opdrachten te kunnen geven verzoek ik de ouders om samen met hun zoon/dochter een account aan te maken, of het bestaande account aan te passen Hierbij geeft u bij voorkeur het ouderlijke emailadres als contact adres op. Dit betekent dat u als ouder inzicht heb ik de berichtjes die uw zoon/dochter stuurt en ontvangt. Ook zult u een notificatie krijgen zodra er een nieuwe huiswerk opdracht beschikbaar is. 

Als u het programma heeft geinstalleerd of op de website in bent gelogd, kunt u zich aansluiten bij een groep, waarmee de school inzicht krijgt in de vorderingen van de kinderen. 

Voor de kinderen van groep 7 is dit via de link https://www.duolingo.com/o/kvbgjk of met de code KVBGJK die u op join.duolingo.com in kunt voeren.

Voor de kinderen van groep 8 is dit via de link https://www.duolingo.com/o/f5dnjr9z of met de code F5DNJR9Zdie u op join.duolingo.com in kunt voeren.

Lets get started!

Praten met Soldaten

Op 10 mei 2016 kwamen er soldaten bij ons in de klas. Zij hebben ons vertelt over wat zij deden bij het leger. Martin en Gaele waren de twee soldaten. Hun hadden een best zware militaire rugzak mee genomen. Daar moesten zij soms wel 20 km mee lopen. De hele klas mocht die rugtas ook even om. Ze hadden ook nog vest met magazijnen erin. Ook vertelden ze de missies die ze hebben gedaan. Gaele was in 3 landen geweest en Martin was in 3 of 4 landen geweest. Daar vertelde hij wat je moest doen als er iets fout ging bij een missie. Bijvoorbeeld als je werd beschoten, soms mocht je wel terug schieten en soms niet. En als je op vredesmissie bent en je word beschoten en je schiet terug en je raakt die gene, dan moet jij die gene helpen want je bent op vredesmissie! Als je op vredesmissie bent dan ben je er om vrede te maken. Niet om iemand te doden. Daarna kregen we nog een sleutelhanger, vouwplaat en groene schmink. Dit was het verhaal van praten met soldaten

Geschreven door Senne en Giorgio.

Nederlands-Indië

13 in de oorlog, onderzoek op de computer, verhalen van thuis, onderduikers in het dorp en natuurlijk hard werken aan je muurkrant. We hebben de afgelopen tijd veel energie in het onderzoeken van de Tweede Wereldoorlog gestoken. We hebben Muurkranten gemaakt over de volgende onderwerpen: het verzet, concentratie kampen, Joden, het leven in de oorlog, een tijdlijn en Nederland-Indië. 

Juist deze laatste was van groot belang; we hebben Meneer Mellema in onze klas mogen ontvangen! Meneer Mellema heeft tijdens zijn jeugd in Nederlands-Indië de hele bezetting door de Japanners meegemaakt, heeft in een kamp gezeten en wilde met ons zijn ervaringen delen. Één anekdote was voor iedereen een schrik, maar toch eigenlijk ook wel de hele waarheid. 

Meneer Mellema zei: "Ik had in het kamp ook vaak ruzie, ik zei namelijk dat er ook goede japanners en duitsers waren. Hoe zou je zelf zijn als je daar opgegroeid was?" Hiermee geeft hij aan hoe oneerlijk het is om iedereen over één kam te scheren, zelfs in oorlogstijden. 

Alle kinderen hebben Jeppe Mellema's handtekening en een herinnering die nog lang bij zal blijven!

Nieuwe digiboards!

Eindelijk is het zo ver, maar liefst 3 nieuwe digiboards op de Finneblom! De nieuwe Promethean borden zijn maar liefst 65" groot en kunnen op 10 punten tegelijk bediend worden! Door allerlei nieuwe technische snufjes is het geluid nog mooier, het beeld nog duidelijker en hebben we, erg belangrijk, veel minder weerspiegeling!

 

 

AGENDA

Fotoboek 7/8

Ga naar fotoboek

Leerkracht 7&8

Meester Anne-Jan (ma t/m vr)

a.bruinsma@opo-furore.nl

 

Gym groep 7/8

Maandagmiddag gymnastiek (spel)

Vrijdagmorgen gymnastiek (toestellen)

 

AGENDA

Fotoboek 7/8

Ga naar fotoboek

Leerkracht 7&8

Meester Anne-Jan (ma t/m vr)

a.bruinsma@opo-furore.nl

 

Gym groep 7/8

Maandagmiddag gymnastiek (spel)

Vrijdagmorgen gymnastiek (toestellen)

 

AGENDA