Fotoboek 7&8

Ga naar fotoboek

Leerkracht 7&8

Meester Anne-Jan (ma t/m vr)

a.bruinsma@opo-furore.nl

 

Gym groep 7/8

Dinsdag gymnastiek (toestellen)

Vrijdag gymnastiek (spel)

Groep 7&8

Welkom op de pagina van groep 7&8

Onderhoud aan de elzensingels in Boorbergum

Via het NME-centrum (natuur en milieu educatie centrum) hadden we een unieke kans om bij één van de boeren in het dorp mee te helpen op de boerderij! De stortbui aan het begin van de dag heeft ons hier niet van kunnen weerhouden! Nat maar met frisse moed zijn we het dorp door gelopen opweg naar boer Willem.

We hebben in een hele dag drie onderdelen doorlopen. We hebben geholpen met het onderhoud aan karakteristieke elzensingels die de weilanden van elkaar scheiden. Dit is een stukje uniek landschap dichtbij school! Dit mochten de onder leiding van staatsbosbeheer doen. Met Elizabeth hebben we onderzoek gedaan naar alle dieren en andere planten die in de singels leven, leuk maar zo dicht aan de slootkant is de kans op een kletspoot wel aanwezig!Er was ook ruimte voor 'houtbewerking'. één van de gesnoeide stokken met een speciaal houtbewerkingsmes, bewerken tot een kunstwerk!

Metriekstelsel!?! Dat springen!!

Meester Sipke heeft twee geweldige lessen gemaakt die gaan over inhoud. Liters en DM3's en wat die dingen nou wel niet allemaal met elkaar te maken hebben. Hoeveel DAM3 is 150 Liter en andersom? Met een hinkelblok en duidelijke instructies gaan de kinderen met sprongen vooruit!

Ik (w)eet het beter!

De AH biedt het onderwijs veel mogelijkheden om de leerlingen kennis te laten maken met gezonde voeding. Soms een klassenlunch, soms proefjes. Deze keer hadden we proefjes, drie in totaal waarbij je onder andere kon onderzoeken in welke drank het meest vitamine C zit.. Leuke kliederboel en voor iedereen die er niet bij was: In sinaasappelsap zit meer vitamine C dan in Appelsap.

 

Hey! Pannenkoek

Tsjah... als een begrijpend lezen les over "nationale pannenkoekendag" gaat.... dan moet je natuurlijk wel pannenkoeken bakken met de hele klas! Meel, eieren, olie, melk, stroop - je zou het spectakel kunnen koppelen en aan allerlei reken-doelen zoals kosten berekening en het metriek stelsel voor gewichten en milliliters... maar pannenkoeken zijn ook gewoon heel erg lekker! 

Eerste hulp bij ongelukken!

Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten en daarom is het fijn als je enige EHBO-skills hebt. Tijd voor een EHBO les! Na een uitleg over brandwonden, bloedingen en andere kwetsuren hebben we geoefend met reanimeren, verbanden aanleggen, luisteren met een stethoscoop, mitella's omdoen. Nadat iedereen minimaal tien keer in de stabiele zijligging is gerold, kunnen we wel zeggen dat we enorm veel geleerd hebben van de EHBO les!

Wat natuurlijk helemaal geweldig is, is dat twee van onze eigen ouders dit mogelijk hebben gemaakt! Sara en Marieke hebben naast het verzamelen van materialen en het voorbereiden van de les, bijgedragen aan een hele gezellige dag! Nu maar hopen dat we het niet hoeven te gebruiken! Dames, bedankt namens de hele klas! 

Het verhaal van het 'zeer aantrekkelijke' schaap...

Er was eens een schaap, een 'zeer aantrekkelijk' schaap! Dit heerlijke dier was dol op thee... zo dol dat bij alles wat maar kon, thee moest worden gebruikt! Schoenenpoetsen? Theezakje! Waterbed? Theebed! Oogdruppels? Theedruppels! En door dit ongelofelijk mooie beest is "werkwoordspelling" voor alle kinderen in groep 7/8 een pretje! Wie zegt dat werkwoordspelling niet fijn is?!

Voor ouders die hier meer over willen leren: zie de plaatjes hieronder - jullie kinderen kunnen het uitleggen!

 

Tijd voor proefjes!

Leren door te doen... iets wat je nooit genoeg doet. Daarom hebben we samen met de klas een schema gemaakt, proefjesboek gekocht en doen we iedere woensdag een proefje. Een tweetal bereidt een proefje voor en legt uit wat we zien. Van zandlopers van zeepsop tot een lavalamp van water olie en zout! Dolle pret en bovendien ERG leerzaam!

 

Ballonnen feest!

Stel: er is een Opa met een fles helium, een ouder met een doos vol ballonnen en ook nog eens een groep kinderen die vanalles moet leren over windrichtingen, atmosferen, aardrijkskunde en drijven of zinken. Dan is de link met een geweldig project snel gelegd!

The Sky is the limit!

Denksport

Om onze lui geworden hersenen een extra prikkel te geven wilden de kinderen een dam-/schaaktoernooi beginnen. Tijdens de eerste halfuurtjes van de dag worden de matches gespeeld. Het schema is gemaakt door Thijs, die de leerlingen herinnert aan de te spelen wedstrijden. 

Eerst is het weer even puzzelen, wat waren de regels ook alweer en natuurlijk vooruit denken! Het tournooi is in volle gang, de winnaars zullen aan jullie bekend worden gemaakt zodra alle rondes gespeeld zijn!

 

Aan de gezichten kunt u zien dat het voor de lol is, maar als je je potjes speelt toch echt wel een serieuze zaak is! Moge de beste winnen!

 

 

Nederlands-Indië

13 in de oorlog, onderzoek op de computer, verhalen van thuis, onderduikers in het dorp en natuurlijk hard werken aan je muurkrant. We hebben de afgelopen tijd veel energie in het onderzoeken van de Tweede Wereldoorlog gestoken. We hebben Muurkranten gemaakt over de volgende onderwerpen: het verzet, concentratie kampen, Joden, het leven in de oorlog, een tijdlijn en Nederland-Indië. 

Juist deze laatste was van groot belang; we hebben Meneer Mellema in onze klas mogen ontvangen! Meneer Mellema heeft tijdens zijn jeugd in Nederlands-Indië de hele bezetting door de Japanners meegemaakt, heeft in een kamp gezeten en wilde met ons zijn ervaringen delen. Één anekdote was voor iedereen een schrik, maar toch eigenlijk ook wel de hele waarheid. 

Meneer Mellema zei: "Ik had in het kamp ook vaak ruzie, ik zei namelijk dat er ook goede japanners en duitsers waren. Hoe zou je zelf zijn als je daar opgegroeid was?" Hiermee geeft hij aan hoe oneerlijk het is om iedereen over één kam te scheren, zelfs in oorlogstijden. 

Alle kinderen hebben Jeppe Mellema's handtekening en een herinnering die nog lang bij zal blijven!

Nieuwe digiboards!

Eindelijk is het zo ver, maar liefst 3 nieuwe digiboards op de Finneblom! De nieuwe Promethean borden zijn maar liefst 65" groot en kunnen op 10 punten tegelijk bediend worden! Door allerlei nieuwe technische snufjes is het geluid nog mooier, het beeld nog duidelijker en hebben we, erg belangrijk, veel minder weerspiegeling!

 

 

AGENDA

Fotoboek 7&8

Ga naar fotoboek

Leerkracht 7&8

Meester Anne-Jan (ma t/m vr)

a.bruinsma@opo-furore.nl

 

Gym groep 7/8

Dinsdag gymnastiek (toestellen)

Vrijdag gymnastiek (spel)

 

AGENDA

Fotoboek 7&8

Ga naar fotoboek

Leerkracht 7&8

Meester Anne-Jan (ma t/m vr)

a.bruinsma@opo-furore.nl

 

Gym groep 7/8

Dinsdag gymnastiek (toestellen)

Vrijdag gymnastiek (spel)

 

AGENDA