Fotoboek 1&2

Ga naar fotoboek

Leerkracht 1&2

Juf Janien (ma t/m vr) 

Groep 1&2

Welkom op de pagina van groep 1&2 

De ijskraam van Jan en San

Jan heeft van zijn moeder een grote, lege doos gekregen. De doos is zo groot dat Jan en San er makkelijk samen in passen. Jan en San bedenken een leuk spel met de doos: ze maken er een ijskraam van. Maar hun spel wordt een beetje verstoord door allebei viezigheid in de speeltuin. En door de boze buurman.

Film

We mochten naar de film "Ernest en Celestine" in de Lawei. Een lieve animatiefilm over de avonturen van Beer Ernest en het vrolijke weesmuisje Celestine. De vier korte verhalen namen ons mee in een prachtige winterwereld, gebaseerd op de tekeningen van de wereldberoemde Belgische prentenboekmaakster Gabrielle Vincent.

We waren de enige school en hadden de hele zaal voor ons alleen. De kinderen mochten zelf een plaatsje zoeken, dat werd dus helemaal bovenin.

 

De sloot

In de thuiswerkweken zijn we gestart met thema 'sloot'. 

Kinderen hebben thuis met ouders een woordweb gemaakt. Toen we weer op school mochten komen hebben we deze besproken en aan elkaar gepresenteerd. 

We hebben veel in boeken gelezen en eenden en kikkers geknutseld. 

 

De tangramkat

Afgelopen weken hebben we gewerkt over de tangramkat. We hebben veel geleerd en gedaan rondom vormen, vouwen, bouwen en tellen.

Drakensnot

Afgelopen weken hebben we gewerkt rond het boek en thema Drakensnot.

Draak Djordo is verkouden en wordt geholpen door de dieren uit het bos. De dieren maken en plukken gezonde dingen uit het bos. Na een week gezond eten kan de draak weer vliegen en zijn toch naar de bergen vervolgen.

Rondom dit thema hebben de kinderen geleerd over gezonde en ongezonde voeding.

We hebben bonen gepland en gezien hoe de boon zich heeft ontkiemd en een plantje is geworden.

De kinderen van groep 2 hebben ontdekt hoe ze de kleur groen kunnen maken met gele en blauwe verf.

Als afsluiting hebben we samen met groep 3&4 pannenkoeken gegeten, het was een feestje!

De Nationale Voorleesdagen

Voorlezen is niet alleen leuk maar kan ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. Jonge kinderen leren enorm veel van voorlezen.

In de eerste plaats is voorlezen heel goed voor de taalontwikkeling. Kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en ze leren hoe een goede zin opgebouwd is. En door met het kind ook te praten over het boek, wordt het kind ook gestimuleerd actief met taal aan de slag te gaan

In de tweede plaats leren kinderen goed luisteren wanneer ze voorgelezen worden en zich te concentreren. Voorlezen stimuleert de fantasie van het kind ook.

Vandaag heeft Annemarie Hoogeveen, fractievertegenwoordiger ELP Smallingerland, het boek ‘Moppereend” voorgelezen aan groep 1&2.  

Zilveren weken.

De Zilveren Weken zijn een goed moment om weer even stil te staan bij de sfeer in de klas. De eerste weken na de kerstvakantie is een periode van hervorming. De vakantie, de jaarwisseling en het feit dat leerlingen elkaar twee weken niet zien hebben invloed op de dynamiek in de groep. We doen elke dag een activiteit of spel om de groepsdynamiek en de sfeer te versterken. 

De favoriet van de kinderen is 'Schipper mag ik overvaren'. 

Kerst

Na Sinterklaas gaan we door met kerst. Een gezellige tijd vollop leuk activiteiten. 

De openhaard aan, lichtjes aan, kerstworshops, zingen en natuurlijk het kerstdiner.

 

Sint en Piet circuit.

Alle kinderen van de Finneblom mochten naar Bakkerij Baarsma.

Na een educatief filmpje over chocolade mochten de kinderen hun eigen chocoladeletter maken en versieren. 

Op school hebben de kinderen hoeden gemaakt voor het Sinterklaasfeest op school en mochten ze vrij spelen en knutselen. Het was een geslaagde ochtend!

Sinterklaas..... de voorbereiding

Ojee... rommelpiet is geweest. Wat een rotzooitje in de klas. Gelukkig konden de kinderen dat snel weer opruimen. En.... er was voor iedereen een cadeautje.

 

 

(Voor)lezen is belangrijk.

Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen of ze lezen of niet. Want lezen is noodzakelijk voor leren, zeker het leren op school. Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen je kind en tiener ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen. Zo komen zij beter mee in de samenleving.

De meenste kinderen van groep 1&2 kunnen nog niet echt lezen. Leren ze dan niet? Zeker wel. Voorgelezen worden, praten over boeken/verhalen en kijken in boeken vergroot de taalontwikkeling en woordenschat.

En daarom....

Mochten we een bezoek brengen aan de bibliotheek in Drachten. De kinderen hebben boeken gezocht en 'gelezen'. Juf Rennie (van de bibliotheek) heeft het boek 'Hoe groot is de wereld' voorgelezen. Het was een leerzame ochtend vol boek- en leesplezier.

Herfst

Het is herfst en nu.....

Het wordt steeds vroeger donker.

De zon heeft steeds minder kracht omdat hij lager staat en buiten wordt het steeds kouder, de dagen worden korter.

De wintertijd gaat weer in.

Bomen en planten maken zich op voor de winter, bladeren verkleuren en vallen op de grond

Je ziet veel vruchten en zaden in het bos.

Sommige dieren maken zich klaar voor hun winterslaap of winterrust.

 

Genoeg om elk jaar weer bij stil te staan.

 

 

 

Spekjes

Hoe leuk.....

Bouwen met spekjes.

Bruggen, piramides, vierkanten, driehoeken, huizen. De kinderen uit groep 2 hebben geoefend met samenwerken, met elkaar overleggen en afspraken maken. Groep 1 heeft vormen gemaakt en benoemd. 

Op reis….

Afgelopen periode hebben we gewerkt en geleerd over de trein.

Tijdens de opening van IPC hebben we gezamenlijk met de andere groepen het project geopend. De kinderen kregen en OV chipkaart om te kunnen reizen met de trein of bus. De kinderen uit de hogere groepen kregen een vliegticket waarmee ze konden inchecken. De reis kon beginnen……

In groep 1&2 gaan we ‘op reis met de trein’.

Na de introductie zijn er allerlei activiteiten over treinen en het station. De kinderen ontmoeten reizigers op het perron, kopen wat bij de kiosk en kijken hoe laat een trein komt.  Ze maken kennis met verschillende soorten treinen en maken zelf een rails met een treinwagon.

We hebben ook liedjes geleerd over de trein

Een treintje ging uit rijden
Van Amsterdam naar Rotterdam.
En achter al die raampjes
Daar zaten zoveel kinderen.
En die deden allemaal zo en die deden allemaal zo
En die deden allemaal zo

 

Op een klein stationnetje
's Morgens in de vroegte
Stonden zeven wagentjes
Netjes op een rij
En het machinistje
Draaide aan het wieletje
Hakke hakke puf puf
Weg zijn wij

 

Schoolreisje

 

We zijn op schoolreisje geweest naar Sprookjeshof Zuidlaren. 

Het was een dag met veel gezelligheid, mooi weer en kinderen die volop genoten.

Energizers in de klas.

Energizers zijn uit veel klassen niet meer weg te denken.

Een Energizer is een kleine opdracht of bezigheid die zorgt voor afwisseling in de les. Ze helpen leerkrachten om de kinderen weer snel bij de les te krijgen door een korte onderbreking in te lassen. Het belangrijkste is dat een Energizer leuk is voor de leerlingen, en ondertussen kan er natuurlijk ook wat geleerd worden. 

Er zijn veel verschillende soorten Energizers. Sommige Energizers leggen veel nadruk op kennismaken. Andere Energizers leggen nadruk op groepsvorming, sociaal-emotionele ontwikkeling, samenwerken, afspraken maken of op bewegen. Een liedje of dansje van Kinderen voor Kinderen en Minidisco met behulp van het digibord is meestal dan ook een succes.

 

 

We zijn begonnen!!

Wij zijn weer begonnen. En we hebben er zin in! Puzzelen, tekenen, stempelen, kleien, spelen in de bouwhoek en poppenhoek. Bouwen met de duplo, blokken, lego of mobilo. Of gezellig een boekje lezen op de bank. 

 

 

De sloot

In de thuiswerkweken zijn we gestart met thema 'sloot'. 

Kinderen hebben thuis met ouders een woordweb gemaakt. Toen we weer op school mochten komen hebben we deze besproken en aan elkaar gepresenteerd. 

We hebben veel in boeken gelezen en eenden en kikkers geknutseld. 

 

 

Fotoboek 1&2

Ga naar fotoboek

Leerkracht 1&2

Juf Janien (ma t/m vr) 

AGENDA

 

Fotoboek 1&2

Ga naar fotoboek

Leerkracht 1&2

Juf Janien (ma t/m vr) 

AGENDA

 

AGENDA